Erik Eikebrokk Opplysningsjournalist og gatefilosof

www.c53twve0h_db478742.no www.par4.no www.ee33.no


IDRETT » Skrevet av Erik Eikebrokk // erik@ee33.no Publisert i Dagbladet Pluss: Oktober 2015
Verdens eldste fotballklubb er en hjemløs amatør fra Sheffield
Nå drømmer Sheffield Football Club om å flytte hjem.

(SHEFFIELD, ENGLAND): 24. oktober 2015 fylte verdens eldste fotballklubb 158 år.

Siden stiftelsen i 1857 har Sheffield FC levd en omflakkende nomadetilværelse i søken etter et permanent hjem. Nå håper klubben at reisen går mot slutten.

Til daglig spiller «the Club» sine hjemmekamper på Coach & Horses Ground, åtte kilometer sør for bysenteret i stålbyen Sheffield. Til hjemmekampene på nivå 8 i det engelske ligasystemet tiltrekker klubben seg sjelden mer enn 200 fans.

Opprinnelig hører Sheffield FC hjemme i området rundt Olive Grove, et steinkast unna Parkfield House, hvor klubben ble grunnlagt i 1857. Det er her fotballens førstefødte har planer om å gjenreise egen stolthet. Et splitter nytt stadion skal etter planen kunne ta imot opptil 10 000 tilskuere.

Men veien dit er lang, komplisert og ikke minst dyr.

FOTBALLEN BLIR TIL
24. oktober 1857 blir Sheffield Football Club stiftet av Nathaniel Creswick og William Prest. På Parkfield House skriver de to fotballpionerene stiftelsesdokumentet.

I løpet av det neste året forfatter duoen de første fotballreglene, kjent som Sheffield-regler. Begreper som frispark, hjørnespark, tverrligger og innkast ser dagens lys. I løpet av få år blir ytterligere 14 fotballklubber til i området rundt Sheffield, noe som gjør byen til verdens fotballmetropol.

Fremtiden ser lys ut.


EN GOD NUMMER TO
I utkanten av Sheffield, drøyt fem kilometer vestover, stifter John Charles Shaw den neste fotballklubben. På puben Plough Inn, 4. september 1860, blir Hallam Football Club til - i dag verdens nest eldste.

Innehaveren av puben har siden århundreskiftet gitt det lokale cricketlaget tillatelse til å spille på grøntområdet på baksiden av puben. Den nystartede fotballklubben ønsker også å spille hjemmekampene sine her. «The Countrymen» inngår en avtale med pubeieren og får viljen sin.

Med en kapasitet på 1000 tilskuere er Sandygate Road, ifølge Guinness' rekordbok, verdens eldste fotballstadion. De to fotballklubbene blir enige om å måle krefter mot hverandre.

VERDENS FØRSTE FOTBALLKAMP
Sheffield FC mot Hallam FC. 26. desember 1860. 16 spillere på hvert lag. Sheffield FC i svart og rødt, Hallam FC i blått og hvitt. Historiens første fotballkamp spilles på Sandygate Road. Storebror Sheffield FC trekker det lengste strået og vinner 2-0. Uten dommer. Mannen i svart er ennå ikke en del av fotballen. Spillerne må løse eventuelle uenigheter på egen hånd.

Kampen har siden blitt fast tradisjon. Hvert år siden jomfrukampen i 1860 har lagene møttes til et årlig oppgjør på samme bane. I 2015 trekker lillebror Hallam FC det lengste strået foran 358 tilskuere, og vinner til slutt 6-5 etter straffesparkkonkurranse.

ORGANISERING
Seks år etter stiftelsen av Sheffield FC, og tre år etter Hallam FC, stiftes det engelske fotballforbundet (FA). FA lager sitt eget regelverk, de såkalte London-reglene, som har flere paralleller til rugbyregler enn til moderne fotballregler, slik vi kjenner dem.

I London i 1866 møtes de to fotballfilosofiene til duell i London. Et sammensatt lag fra Sheffield får hovedstadsmotanderne til å riste på hodet og le, idet de nikker til ballen med hodet - den første headingen er et faktum. En variant av offside-regelen finner også veien inn i regelverket.


I løpet av 1871 smelter FAs konservative regler sammen med Sheffield-reglene og danner grunnlaget for det fotballregelverket vi kjenner i dag. En nøytral dommer uten fløyte kles opp i svart, og får ansvaret for å holde styr på regelverk og uenigheter.

FA-cupen arrangeres for første gang samme år. 15 lag deltar. Wanderers slår Royal Engineers 1-0 i finalen.

To år senere deltar Sheffield FC for første gang i FA-cupen, verdens eldste fotballturnering. Etter to uavgjorte kamper mot Shropshire Wanderers må oppgjøret, for første og siste gang i cupens historie, avgjøres ved myntkast. Sheffield FC velger feil.

Det blir ikke siste gangen små valg får store konsekvenser for klubben.

VERDENS ELDSTE FOTBALLBANE
I 1982 er Hallam FCs leieavtale med baneeieren i ferd med å løpe ut, noe som setter klubbens lisens og videre eksistens i fare. I siste liten blir en ny avtale med varighet på 99 år inngått. I pubens bakgård sikrer Hallam FC sin videre eksistens.

På en av murveggene som omkranser banen henger et metallskilt. Bokstavene bærer preg av tidens tann og er i ferd med å slites ned. «Sandygate. The oldest football ground in the world. Home of Hallam FC.»

Sittetribunen langs den ene langsiden skriker etter oppmerksomhet. Kun en håndfull av plaststolene blir besatt når Hallam FC spiller hjemmekamp.

I sin alderdom er Hallam FC i ferd med å bli glemt på nivå 10 i England - de er fotballens geriatriske avdeling.

Plough Inn har hatt konkursspøkelset hengende over seg i lang tid. Håpet var at avtalen med fotballklubben skulle føre til økte barinntekter. Nylig ble puben reddet takket være et samfunnsinitiativ for å gjøre det gamle drikkehullet verneverdig.


HOME OF FOOTBALL
Sheffield FC ser optimistisk på framtida. Klubben har i flere år jobbet med et prosjekt for å returnere fotballens stamfar til røttene. Grasrotprosjektet heter «Home of football» og oppfordrer fotballelskere verden over til å bidra med små og store beløp. Andre klubber inviteres til å gi et bidrag tilsvarende eget stiftelsesår.

Borussia Dortmund, stiftet i 1919, bidro med 1919 pund. I tillegg stilte tyskerne opp til treningskamp, noe også storheter som Ajax og Internazionale har gjort.

Først på klubbens ønskeliste står ei ny gressmatte. Den er beregnet å koste halvannen million norske kroner. Deretter håper klubben å bygge parkeringsplass, sette opp nytt gjerde, bygge klubbhus med garderober og installere flomlys. Den første kampen på den nye banen skal kickstarte byggingen av den første tribunen.

Drømmen stopper ikke der. De neste punktene på lista er pub, museum og egen klubbsang. I 2050 håper klubben å arrangere det første verdensmesterskapet for amatører.

Alt skal gjøres på ekte amatørvis, med dugnadsånd og grasrotmentalitet. Slik Sheffield FC alltid har gjort.

DRØMMEN
For når FA innfører lønnsordninger og profesjonaliserer fotballen i 1885, velger Sheffield FC å stå utenfor. Valget markerer starten på klubbens fall. Ironisk nok dør den ene grunnleggeren William Prest nesten samtidig, i en alder av 52 år.

Datidens Premier League innføres i 1888. Fortsettelsen er en glansbildehistorie Sheffield FC aldri fikk være med på.

Men selv om verdens eldste fotballklubb ikke fikk ta del i drømmen, sluttet klubben aldri å drømme stort.

Snart kan drømmen bli virkelighet.

--- --- ---

• Kilder: Telegraph, Wikipedia, hallamfc.co.uk, sheffieldfc.com, FourFourTwo, FIFA, ryan147.com, 1857-football.com, Google, guinnessworldrecords.com, theworldsfirst.com

 


Copyright Kontakt Erik Eikebrokk 33